Kineski Shein je prilična prijetnja postojećim šoping platformama, ali i fast-fashion brendovima, a njegov strelovit uspjeh i specifična poslovna strategija mogli bi označiti početak potpuno nove ere u industriji. Jedan korisnik Twittera je, primjerice, nedavno objavio da 280 dolara može biti sasvim dovoljna cifra da se na Sheinu kupi odjeća za čitavu godinu. 

Šoping platforma/aplikacija Shein objavila je da je pobjednik njihovog prvog dizajnerskog natjecanja ‘SHEIN 100k challenge’ brend Flaws od Couture. Osim što su mladi pobjednici osvojili 100 tisuća dolara, njihova će se kolekcija prodavati preko aplikacije. To natjecanje koje se preko digitalnih Shein kanala održalo u četiri dijela i s renomiranim žirijem kojeg su činili influencerica Khloe Kardashian, dizajner Christian Siriano, stilist Law Roach, osnivačica Loveseena i bivša kreativna direktorica J.Crewa Jenna Lyons, urednica InStylea Lauren Pantin, diglo je mnogo prašine u javnosti budući da platforma uživa status ‘kradljivca tuđih ideja’.

Kako u svojoj analizi brenda piše magazin Vox, Shein je možda oko sebe okupio značajne influencere poput glazbenika Katy Perry, Nick Jonasa ili Instagram zvijezde Addison Rae, ali njega popularnim nisu učinili slavni i bogati već obični smrtnici, kupci iz generacije Z koji su svoje outfite kupljene u Sheinu promovirali na stranicama svojih društvenih mreža. Ono što je njihovu odjeću učinilo drugačijom od ostalih lanaca poput Zare ili H&M-a jest što je Shein u suštini ‘ultra-fast fashion’ brend koji svakog tjedna lansira čak tisuću novih stilova i to po bagatela cijeni. Tako, primjerice, iskusni kupac na Sheinu može za svega 30 dolara kupiti čitav outfit – od odjeće, obuće, pa do modnih dodataka.

Shein u brojkama

  • Pandemijske 2020. Shein je ostvario 10 milijardi dolara prihoda od prodaje što je rast od sto posto u odnosu na 2019.
  • Platforma prodaje u 220 zemalja, a svakog tjedna lansira nekoliko tisuća novih komada odjeće (stilova)
  • U iOS App Storeu aplikacija je prva šoping aplikacija u 56 zemalja i među prvih pet u 124 zemlje
  • Shein je najposjećenija stranica na svijetu u kategoriji mode, a po prometu je prestigla i neka vodeća imena poput Nikea, Zare, Adidasa ili Macysa
  • Korisnici na stranici prosjeku provedu osam minuta i 36 sekunde što je duže nego na i jednom američkom modnom web-shopu

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay