TOKIO, 13. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta nakon dobrih pokazatelja s tržišta rada, dok su cijene nafte zaronile na najniže razine u tri i pol mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 posto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,6 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se usponu cijena dionica u petak na Wall Streetu, nakon što je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Rast zapošljavanja pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava, a kako se i inflacija približava ciljanoj razini Feda od 2 posto, sve je izvjesnije da će čelnici američke središnje banke na sjednici ovoga tjedna povećati ključne kamatne stope.

Nakon podataka o zapošljavanju, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici 14. i 15. ožujka.

Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast gospodarstva ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

“Tržišta će se fokusirati na to kada će Fed idući put povećati kamate ili kojim tempom, pa će se pažljivo pratiti govor predsjednice središnje banke Janet Yellen”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

I dok su se tržišta pomirila s povećanjem kamata Feda, sa zabrinutošću se prati pad cijena nafte. Nakon što su prošloga tjedna potonule više od 8 posto, jutros su dodatno skliznule na najniže razine u tri i pol mjeseca.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala 0,8 posto, na 48,10 dolara, pa je od početka mjeseca na gubitku više od 11 posto.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 114,75 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,0695 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0675 dolara.

(Hina)