TOKIO, 6. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo proces usmjeren na ublažavanje regulacija u financijskom sektoru i boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U siječnju je u SAD-u broj zaposlenih povećan za 227.000, znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanja na tržištu rada i ubrzanje rasta gospodarstva.

Pritom je prosječna cijena satnice porasla samo 0,1 posto, što pokazuje da inflacija ne bi trebala znatnije ojačati. Zbog toga, pak, američka središnja banka ne bi trebala žuriti s povećanjem kamatnih stopa, što pogoduje tržištima kapitala.

“Sve u svemu, to izvješće pokazuje da Fed ne treba žuriti s povećanjem kamata već na idućoj sjednici, nego ih može postupno povećavati, ovisno o budućim gospodarskim pokazateljima”, kaže Alan Ruskin, direktor u Deutsche banci.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte nakon što su SAD uvele nove sankcije Iranu. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 18 centi, na 56,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 17 centi, na 54,00 dolara.

Podršku tržištima pružili su i podaci o stabilnom rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru, koji su učvrstili nadu ulagača da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva stabilizirao nakon duljeg razdoblja usporavanja.

No, to nije izazvalo snažniji rast cijena dionica u Šangaju jer su ulagači i dalje pod dojmom neočekivanog povećanja kratkoročnih kamata kineske središnje banke.

Taj njezin potez u petak pokazuje da se vlasti polagano kreću prema čvršćoj monetarnoj politici kako bi se usporio presnažan rast dugova kineskih kompanija i zaustavio odljev kapitala s tamošnjih tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, nakon što je prošloga tjedna oslabio već peti tjedan zaredom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike utjecati na američku valutu.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo na 112,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,65 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je, pak, blago ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,0770 dolara, dok je u petak iznosila 1,0780 dolara.

(Hina)