TOKIO, 3. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Azijske su burze u novu godinu ušle na čvrstim nogama, pa su u utorak cijene dionica porasle, dok je nakon prošlotjedne korekcije dolar ojačao.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji bili su oko 7,00 sati u plusu između 0,4 i 1,1 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto.

Nakon što je u prošloj godini porastao 3,7 posto, što je bila njegova najbolja godina u posljednje četiri, jutros je MSCI azijski indeks dodatno ojačao, među ostalim zbog dobrog raspoloženja na europskim burzama.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica porastao je jučer 0,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima o jačanju aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone.

Na Wall Streetu se, pak, jučer zbog praznika nije radilo, no terminski S&P 500 indeks trenutačno je na dobitku 0,3 posto, pa se očekuje rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi u prvom radnom danu ove godine.

U fokusu ulagača je Šangajska burza, na kojoj su jutros cijene dionica osjetno porasle, nakon što su prošle godine zabilježile pad od 11,3 posto, što je bio njihov najveći gubitak u posljednjih pet godina.

Tamošnje ulagače ohrabrio je podatak da su u prosincu prošle godine aktivnosti u kineskom tvorničkom sektoru porasle iznad očekivanja, pri čemu je potražnja ojačala, dok je proizvodnja dosegnule najviše razine u gotovo šest godina.

“Prije godinu dana kineska tržišta držala su ulagače na oprezu zbog naznaka usporavanja rasta gospodarstva. Ne vjerujem da ćemo vidjeti reprizu toga, s obzirom da je globalno gospodarstvo sada čvršće nego prije godinu dana”, kaže Jingyi Pan, strateg u IG-u.

Pozitivno na tržišta utječe i nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošle godine skočile otprilike 50 posto, što je bio njihov najveći rast od 2009., a zahvaljuje se odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,7 posto, na 54,07 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 57,18 dolara.

A na valutnim je tržištima u prvim danima nove godine dolar ojačao, nakon prošlotjedne korekcije.

Jučer je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,5 posto, krenuvši ponovno prema najvišim razinama u 14 godina.

Jutros je, pak, tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 117,38 jena, nakon što je jučer skočio 0,6 posto.

Dolar je jučer i prema euru ojačao 0,6 posto, no jutros je izgubio dio tog dobitka, pa je cijena eura porasla 0,2 posto, na 1,0470 dolara.

(Hina)