TOKIO, 20. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon pada cijena nafte i odluke skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava da odustane od obećanja da će izbjegavati trgovinski protekcionizam.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica u 6,30 sati bile u blagom plusu, dok su u Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,3 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 6,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Azijski su ulagači oprezni, kao i američki u petak na Wall Streetu, jer nema vijesti koje bi značajnije potaknule tržišta.

Loše, pak, na tržišta utječe pad cijena nafte. Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, no u SAD-u proizvodnja raste, pa je upitno koliko će se smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala gotovo 0,8 posto, na 48,42 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 51,50 dolara.

Ulagači su oprezni i zbog tog što financijski lideri skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava nisu potvrdili da su predani slobodnoj, otvorenoj trgovini, što ukazuje ne zaokret prema protekcionizmu.

U subotu je, doduše, skupina G20 na sastanku u njemačkom gradu Baden-Badenu ponovila svoje ranije protivljenje devalvaciji valuta radi povećanja konkurentnosti, no zbog protivljenja SAD-a u izjavi su naveli samo simboličku napomenu o potrebi jačanja doprinosa trgovine gospodarstvima, prekinuvši tako desetljeće dugu tradiciju odbacivanja protekcionizma i izražavanja podrške slobodnoj trgovini.

U nedjelju su, pak, njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe branili slobodnu trgovinu, pozvali na postizanje brzog trgovinskog sporazuma između EU-a i Japana, te se tako distancirali od preotekcionističke retorike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Rezultat sastanka G20 je rezultat protekcionističkog stava SAD-a i tržišta su toga svjesna. Značajno je što smo vidjeli da su ostali lideri, kao što su Merkel i Abe, javno podržali slobodnu trgovinu, pa za sada protekcionistički stavovi ostaju ograničeni na SAD. Bit će zabrinjavajuće ako se to počne širiti na druge zemlje”, kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin Securities.

I na valutnim tržištima vlada oprez, među ostalim, zbog toga što su ovoga tjedna na rasporedu nastupi nekoliko čelnika Feda, pa ulagači čekaju poruke iz američke središnje banke o daljnjem tempu povećanja kamata, nakon što su prošloga tjedna povećane za 0,25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 posto, na 100,17 bodova, nedaleko najniže razine u pet i pol tjedana.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo na 112,60 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,70 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura dosegnula 1,0760 dolara, dok je u petak iznosila 1,0740 dolara.

(Hina)