LONDON, 25. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Na eruopskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi su ojačali, poduprti novim spajanjima u korporativnom sektoru i dobrim fianancijskim rezultatima nekolicine kompanija.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 posto te je na putu rasta peti trgovinski dan zaredom.

Istodobno, francuski CAC 40, koji je u ponedjeljak uzletio za više od 4 posto nakon što je centrist Emanuel Macron pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora, jutros ne bilježi većih promjena – kreće se oko 5.260 bodova.

Londonski Ftse u blagom je plusu od 0,11 posto, na 7.272 boda, a frankfurtski DAX u minusu od 0,03 posto, na 12.451 bodu.

U fokusu investitora su zarade kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pri čemu je dionica AMS-a najveća dobitnica, sa skokom cijene za 16,3 posto, budući je taj proizvođač čipova izvijestio o prihodima u prva tri ovogodišnja mjeseca iznad očekivanja te najavio da bi mogao i podići procjene prihoda.

Zbog dobrih poslovnih rezultata ojačalala je i dionica švedskog Volva, i to za 6 posto.

I nova spajanja i akvizicije poduprla su tržišta, pri čemu je cijena dionice Christiana Diora poskočila 12 posto, po najavi da bi Bernard Arnault iz LHMV-a mogao odtkupiti manjinski udjel Diora i time pojednostaviti njihovo partnerstvo.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u utorak s dobitkom od 1,08 posto, na 19.079 bodova.

(Hina)