LONDON, 24. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na europskim se burzama u utorak se trguje oprezno jer su neke kompanije, poput BT-a, razočarale svojim kvartalnim poslovnim rezultatima, dok rast rudarskog sektora podržava tržišta.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Londonski FTSE indeks ojačao je do 12,30 sati 0,25 posto, na 7.169 bodova, dok je pariški CAC porastao 0,15 posto, na 4.828 bodova, a frankfurtski DAX 0,25 posto, na 11.572 boda.

U fokusu je ulagača dionica BT-a, čija je cijena potonula više od 19 posto jer je taj britanski telekomunikacijski div smanjio procjene poslovanja u 2017. i 2018. godini nakon što je otkrio veće nego što se prije mislilo nepropisne računovodstvene stavke u talijanskom poslovanju. S današnjim padom cijene dionice tržišna vrijednost BT-a smanjena je za više od 8 milijardi dolara.

Oštro je, više od 7,5 posto, pala i cijena dionice easyJeta, nakon što je ta niskotarifna zrakoplovna kompanija izvijestila o kvartalnim rezultatima.

Slabiji nego što se očekivalo rezultati izazvali su i pad cijene dionice nizozemskog Philipsa za više od 2,5 posto.

S druge strane, među najvećim je dobitnicama dionica osiguravajućeg društva Generali, s rastom cijene za više od 9 posto, što se zahvaljuje špekulacijama da bi banka Intesa Sanpaolo mogla podnijeti ponudu za preuzimanje tog talijanskog osiguravatelja. Ni Intesa, ni Generali nisu spremni komentirati tu vijest, no zahvaljujući njoj talijanski burzovni indeks na dobitku je oko 1 posto.

U plusu je i britanski FTSE indeks, nakon što je tamošnji Vrhovni sud presudio da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego počne proces formalnog izlaska zemlje iz Europske unije.

Podršku tržištu pruža i rast cijena dionica u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina pod utjecajem pada tečaja dolara.

(Hina)