LONDON, 18. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na europskim burzama u srijedu najvažniji indeksi bilježe blage promjene ali s različitim predznacima, a najviše je pod pritiskom medijski sektor nakon što je britanski Pearson snizio procjene poslovanja za iduće dvije godine.

U nervoznoj trgovini paneuropski STOXX 600 indeks oko podneva u minusu 0,2 posto.

Istodobno, londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.233 boda, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka od 1,5 posto, izazvanih rastom tečaja funte prema dolaru, što pritišće rezultate britanskih kompanija koje izvoze u SAD.

Frankfurtski DAX bio je u plusu 0,12 posto, na 11.554 boda, dok je pariški CAC oslabio 0,36 posto, na 4.842 boda.

Najviše su pale cijene dionica medijskih kompanija, u prosjeku za 1,8 posto, što su najveći dnevni gubitci u tome sektoru u zadnja tri mjeseca. Investitore su zabrinuli izgledi te industrije, nakon što je britanski izdavač Pearson smanjio procjenu dobiti za iduće dvije godine te najavio smanjenje dividende za 2017. Dionica Pearsona bila je najveća gubitnica, s padom cijene za 27 posto.

“Pearson je naprosto u teškom poslovanju. Izdavašto općenito trpi zbog Interneta i mislim da se bore u pronalaženju rješenja”, kazao je Jasper Lawler, tržišni analitičar pri London Capital grupi.

Znatno je oslabila i cijena dionice britanske telekom kompanije Inmarsat, za 4,6 posto, nakon što su joj analitičari JP Morgana snizili investicijski rejting iz “neutralnog” na “prekupljen”.

Među najvećim dobitnicama, pak, dionica je njemačkog Gerresheimera, s rastom cijene za 6,3 posto, nakon što je Deutsche Bank podigao investicijski rejting dionici te farmaceutske kompanije na “kupuj”.

Znatno su poskupjele i dionica ASML-a i Novozymesa, za 5 i 2,8 posto, zahvaljujući poslovnim rezultatima za zadnje lanjsko tromjesečje koji su premašili očekivanja analitičara.

(Hina)