NEW YORK, 10. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će uskoro predstaviti plan za smanjenje poreza.

Dow Jones ojačao je 118 bodova ili 0,59 posto, na 20.172 boda, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.307 bodova, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 5.715 bodova.

Nove najviše razine indeksa u povijesti zahvaljuju se izjavi Donalda Trumpa za vrijeme sastanka s direktorima zrakoplovne industrije da će smanjiti porezno opterećenje za američke kompanije.

Premda nije govorio o detaljima, ulagače je ohrabrila činjenica da Trump kani ispuniti obećanja iz izborne kampanje.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene su dionica snažno porasle upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Doduše, posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje kani voditi, no njegova jučerašnja najava ponovno je razbudila tržište.

“S obzirom na sektore koji su najviše porasli i entuzijazam na tržištu, čini se da su komentari o porezima podigli cijene dionica”, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

Najviše su, za 1,4 posto, jučer porasle cijene dionica u financijskom sektoru, a slijedio je energetski s rastom od 0,9 posto.

Ti bi sektori, kaže McCain, trebali najviše profitirati ako niži porezi potaknu rast gospodarstva, dok bi kamatne stope i potražnja za energijom mogli porasti.

Osim najava iz Washingtona, podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijska izvješća, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Stoga su povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku biti za 8,5 posto veća na godišnjoj razini, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 7.229 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 11.642 boda, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.826 bodova.

(Hina)