ZAGREB, 11. siječnja 2017. (Hina) – Na europskim burzama u srijedu vlada pozitivno ozračje, pri čemu je londonski FTSE indeks dosegnuo novu rekordnu razinu te je na putu najduljeg razdoblja uspona još od 1984. godine.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko podneva u plusu 0,2 posto. Za toliko je ojačao i londonski FTSE indeks, dosegnuvši rekordnu razinu od 7.289 bodova te je na putu najduljeg razdoblja uspona od 1984. godine. Završi li u srijedu trgovanje u plusu, bit će to 12 dan zaredom da raste.

No, kako ističu analitičari, njegov ukupni dobitak u tome razdoblju je skroman, kreće se na otprilike 3,6 posto. “FTSE nije eksplodirao uvis, samo se pomaknuo na više”, ocjenjuje Michael Hewson, analitičar CMC Markersa.

Pariški CAC bio je oko podneva u plusu 0,2 posto na 4.897 bodova, a frankfurtski DAX za 0,3 posto, na 11.618 bodova. Među važnijim europskim burzovnim indeksima, jedino je oslabio španjolski IBEX, za blagih 0,06 posto na 9.446 bodova, pritisnut korekcijama cijena dionica banaka BBVA i Banco Popular.

Dionica Sainsburyja je bila najveća dobitnica, s rastom cijene za 5,5 posto, na najvišu razinu od svibnja lani, nakon što je taj drugi po veličini britanski lansac supermarketa ostvarenim prodajnim rezultatima u blagdanskom razdoblju premašio očekivanja.

Po dobitcima slijedi danski Hansen, sa skokom cijene za 4,6 posto, također zavaljujući dobrim prodajnim rezultatima.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica britanske inženjerske kompanije Cobham, s padom cijene za više od 15 posto. Uprava je izvijestila da će u 2016. ostvariti slabiju zaradu od planirane te odlučila da neće isplatiti konačnu dividendu.

Znatnije je pala i cijena dionice britanskog TUI-a, za 5,6 posto, budući da joj je Credit Suisse snizio njihov investicijski rejting zbog loših izgleda na dva najveća turistička tržišta tog touroperatera – Britanije i Njemačke.

(Hina)