NEW YORK, 11. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, drugi dan zaredom, zahvaljujući rastu cijena nafte i optimizmu ulagača u vezi ekonomske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dow Jones ojačao je 96 bodova ili 0,48 posto, na 20.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 2.316 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 5.734 boda.

Nove najviše razine indeksa u povijesti zahvaljuju se optimizmu ulagača nakon što je Donald Trump u četvrtak poručio da uskoro slijedi porezno rasterećenje američkih kompanija.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 8,3 posto upravo zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacije u pojedinim sektorima.

Posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer Trump nije puno govorio o ekonomskim politikama koje kani voditi, no njegova najava smanjenja poreza ponovno je oživjela tržište.

“Ulagači su se plašili da je Trump skrenuo na neke druge teme. Najava smanjenja poreza pokazuje da je ponovno na pravom putu. Očekujemo da će to potaknuti rast gospodarstva, a ne samo zarade kompanija po dionici”, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Najviše su jučer, za 0,8 posto, porasle cijene dionica u naftnom sektoru, zahvaljujući skoku cijena ‘crnog zlata’ za više od 1 posto, nakon vijesti da se članice OPEC-a drže obećanja o smanjenju proizvodnje u ovoj godini.

Osim najava iz Washingtona, podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je oko 70 posto kompanija, čije su dionice uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, objavilo financijska izvješća, pri čemu je većina ostvarila bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Stoga su povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku biti za 8,4 posto veća na godišnjoj razini, što bi bio najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Na početku sezone objava rezultata analitičari su očekivali rast zarada od 6,1 posto.

“Solidan broj kompanija nadmašuje očekivanja i korporativna Amerika izlazi iz recesije zarada”, kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.258 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 11.666 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.828 bodova.

(Hina)