NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena nafte nakon što su članice OPEC-a postigle načelan dogovor o smanjenju proizvodnje dok će se o potankostima raspravljati na summitu OPEC-a u Beču 30. studenog.

Zemlje OPEC-a dogovorile su se u srijedu navečer o smanjenju proizvodnje nafte kako bi poduprle cijene trajno niske zbog prevelike ponude, a riječ je o prvom takvom sporazumu od 2008. godine, prenose agencije.  Zemlje izvoznica nafte pristale su smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, što znači da će proizvoditi 32,5 milijuna barela na dan što je otprilike količina koju je naftni kartel crpio u ožujku (32,47 milijuna barela na dan), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energetiku.

Dogovor koji je postigao OPEC plod je teških pregovora kako bi se premostila neslaganja među članicama koje su nešto prije 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, gotovo pet sati nakon početka, još sudjelovale na tom neslužbenom susretu.

Ovo će značiti promjenu smjera za Saudijsku Arabiju koja dosad nije htjela razmišljati o smanjenju proizvodnje ako to ne učine i druge zemlje dok Rusija, drugi po veličini proizvođač sirove nafte u svijetu, rekla je da će odluku donijeti nakon sastanka OPEC-a kojega nije član.

Izvor: Hina/Reuters

postignut-dogovor-zemalja-opeca