NEW YORK, 3. veljače (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi bilježili tek blage oscilacije, dok investitori s oprezom prate najnovije izjave predsjednika Donalda Trumpa o trgovini i politikama koje namjerava provoditi.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 6 bodova ili 0,03 posto, na 19.884 boda, a tehnološki Nasdaq za 0,11 posto, na 5.636 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,06 posto, na 2.280 bodova.

S&P se nalazi na razinama na kojima je bio prije šest tjedana, izgubivši snagu za uspon jer investitori razmatraju Trumpove prioritete poput ograničavanja ulaska imigranata u SAD i najave promjena postojećih trgovinskih sporazuma.

Nakon pobjede Trumpa na izborima 8. studenoga, dioničko tržište je snažno poraslo u očekivanju najavljenih poreznih rasterećenja, deregulacije i fiskalnih poticaja, koji bi trebali ubrzati gospodarski rast.

“Tržište je u cijene dionica uračunavalo jedino potencijalno dobru vrstu politika poput poreznih rasterećenja. Sada vidimo da na površinu izlazi potencijalno protekcionističko i populističko raspoloženje. To bi moglo biti loše za svjetsko gospodarstvo i zbog toga su tržišta na oprezu”, tumači Arian Vojdani, strateg u investicijskom društvu MV Financial iz Marylanda.

Trump je u četvrtak ponovno izrazio zabrinutost oko trgovinskih sporazuma s Kanadom i Meksikom te je najavio da će ubrzati razgovore o tome da ih zamjeni ili ponovno ispregovara.

Investitore zabrinjavaju i posljedice koje bi mogle izazvati i ostale Trumpove izjave, poput one da je sporazum o izbjeglicama sa saveznicom Australijom “glup sporazum” te da ništa nije isključeno oko Irana nakon što je testirao balističku raketu.

“Mnogo je buke i najbolje što možemo je pokušati gledati na fundamente”, kaže Vojdani.

A većina kompanija izvještava o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima. Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u zadnjem lanjskom tromjesečju porasle za 7,5 posto na godišnjoj razini, što je najveći rast zarada u zadnjih devet tromjesečja.

Najveća pojedinačna dobitnica u četvrtak je bila dionica Mead Johnsona, koja je poskupjela 21,4 posto nakon što je Reckitt Benckiser objavio da su uznapredovali pregovori o njegovoj kupnji za 16,7 milijardi dolara.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Ralpha Laurena, s padom cijene za 12,3 posto po najavi odlaska glavnog izvršnog direktora Stefana Larssona zbog neslaganja s osnivačem i predsjednikom uprave te kompanije.

Otprilike 7,03 milijardi dionica promijenilo je vlasnika na američkim burzama, što je iznad dnevnog prosjeka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,75 milijardi dionica.

Na europskim burzama najvažniji indeksi bilježili su različitu izvedbu. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,47 posto, na 7.140 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,27 posto, na 11.627 bodova, a pariški CAC je završio trgovanje bez promjena u odnosu na prethodni dan, na 4.794 boda.

(Hina)