NEW YORK, 24. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu je Dow Jones indeks i u četvrtak dosegnuo novu rekordnu razinu, deseti dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica energetskih kompanija i poruci predsjednika Donalda Trumpa da će se u SAD vratiti milijuni radnih mjesta.

Dow Jones ojačao je 0,17 posto, na 20.810 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 posto, na 2.363 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,43 posto, na 5.835 bodova.

Nova rekordna razina Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 0,5 posto zbog rasta cijena nafte.

Pozitivno je na tržište utjecala i poruka predsjednika Trumpa na sastanku s dvadesetak direktora kompanija da planira vratiti u SAD milijune radnih mjesta, premda nije pobliže pojasnio kako kani prekinuti dugogodišnji trend smanjenja radnih mjesta u industriji.

“Vidjeli smo dosad priličan broj sastanaka s poslovnim liderima i vrlo pozitivnim najavama da će se stvoriti bolje okruženje za poslovanje. Neke najave iz velikih domaćih kompanija, kao i stranih, sugeriraju ulagačima da je nastupila nova era”, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

Očekuje se da će Trump objaviti niz prijedloga koji bi trebali ići u korist kompanijama, uključujući smanjenje poreza, povećanje investicija u infrastrukturu i labavljenje regulacija u pojedinim sektorima.

Zahvaljujući tome, od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

No, posljednjih dana ipak se trguje oprezno, pa indeksi ne rastu znatnije, jer ulagači čekaju konkretne prijedloge Trumpove vlade.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 7.271 bod, dok je pariški CAC skliznuo 0,09 posto, na 4.891 bod, a frankfurtski DAX 0,42 posto, na 11.947 bodova.

(Hina)