ZAGREB, 26. ožujka 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer se otvorilo pitanje može li američki predsjednik Donald Trump, nakon prvog poraza u Kongresu, ispuniti svoja obećanja o smanjenju poraze i povećanju fiskalne potrošnje.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,5 posto, na 20.596 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 posto, na 2.343 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 5.828 bodova.

Najveći tjedni gubitak S&P 500 indeksa u ovoj godini posljedica je nesigurnosti ulagača u to može li Trump ispuniti svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

To se pitanje otvorilo jer suradnja Trumpa i republikanaca nije prošla na prvom testu. Cijeli se tjedan, naime, očekivalo glasovanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, umjesto tzv. Obamacarea.

Prvotno je glasovanje o tom zakonskom prijedlogu bilo predviđeno za četvrtak navečer. Potom je odgođeno do petka da bi na kraju republikanci povukli prijedlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja zastupnika iz vlastite stranke, dok su demokratski zastupnici jednoglasni u tome da ne podržavaju prijedlog novog zakona.

Vijest o povlačenju prijedloga iz procedure objavljena je pred sam kraj trgovanja u petak, stoga je neizvjesno kako će taj Trumpov poraz utjecati na tržište početkom idućega tjedna.

Kako je prvi test suradnje Trumpa i republikanaca prošao neslavno, postoji bojazan da ni drugi Trumpovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A upravo su Trumpova obećanja o smanjenju poreza, poticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena dionica, pri čemu je od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao oko 9,5 posto.

“Ovo je naznaka da su predsjednikovi planovi vjerojatno ambiciozniji nego što Kongres to može podržati. To će vjerojatno značiti da bi tržište u cijene trebalo ugraditi određeni stupanj nefunkcionalnosti s kojim ulagači nisu računali”, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

No, ima i drugačijih mišljenja.

“Sada, kada je zakon o zdravstvenoj skrbi skinut s dnevnog reda, mislim da će tržište biti optimističnije u vezi toga da će se zakonodavci moći posvetiti drugim, manje složenim pitanjima, kao što su regulatorne reforme i smanjenje poreza”, kaže Margaret Patel, analitičarka u fondu Wells Fargo Asset Management.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,2 posto, na 7.336 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 posto, na 12.064 boda, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.020 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,3 posto, na 19.262 boda, što je ponajviše posljedica jačanja jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju manje cjenovno konkurentni na inozemnim tržištima.

(Hina)