ZAGREB, 15. travnja 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale zbog geopolitičkih rizika i sve raširenije sumnje ulagača da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o poticajnim gospodarskim mjerama.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 1,0 posto, na 20.453 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 5.805 bodova.

Geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Sjeverne Koreje cijeloga su tjedna držale ulagače na oprezu, a sve je više i sumnji da će Donald Trump ispuniti svoja izborna obećanja.

Njegove najave da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju poticale su rast cijena dionica od studenoga prošle godine, kada je pobijedio u utrci za Bijelu kuću, pa je S&P 500 indeks od tada na dobitku 8,9 posto.

No, u posljednjih šest tjedana tržište je zastalo jer se ulagači pitaju može li Trump uopće ispuniti svoja obećanja. S jedne strane, zato što je nedavno propao njegov pokušaj da tzv. ‘Obamacare’ zamijeni novom zdravstvenom reformom, a s druge strane, zbog njegova usmjerenja na međunarodnu politiku.

“Neke ulagače zabrinjavaju naznake da se Washington previše usmjerio na međunarodna pitanja i odmaknuo od domaćih politika”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Krajem tjedna započela je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija i banaka od koje ulagači puno očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,4 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,0 posto, na 12.109 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 5.071 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 18.335 bodova, što je već peti tjedan zaredom kako slabi.

(Hina)