Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu indeksi gotovo svakoga dana dosezali nove rekorde razine jer se ulagači nadaju poreznom rasterećenju u SAD-u.
Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,6 posto, na 22.773 boda, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.549 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 6.590 bodova.

U prva četiri dana prošloga tjedna svi su ti indeksi iz dana u dan dosezali nove rekordne razine, što se zahvaljuje napretku u procesu prihvaćanja porezne reforme u SAD-u.

Zastupnički dom Kongresa prihvatio je, naime, prijedlog fiskalne potrošnje u 2018. godini, koja sadrži legislativnu mogućnost da republikanci običnom većinom nadglasuju demokrate u Senatu po pitanju poreznog zakona.

Predsjednik SAD-a Donald Trump predložio je nedavno najveću poreznu reformu u posljednja tri desetljeća, kojom bi se smanjili porezi većini Amerikanaca.

No, kritičari kažu da Trumpov prijedlog najviše ide u korist bogatima i ′businessu′ te da ne nudi rješenja kako nadoknaditi proračunske prihode, što bi moglo dovesti do povećanja deficita za tisuće milijardi dolara.

U Kongresu se očekuje velika borba oko Trumpova prijedloga, no ako uspije progurati tu reformu, bit će to njegova prva velika zakonodavna pobjeda od kada je u siječnju uselio u Bijelu kuću.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, što pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr