ZAGREB, 24. prosinca 2016. (Hina) – Na svjetskim je burzama prošloga tjedna nastavljen uspon cijena dionica, no ulagači su bili oprezni, dok je obujam trgovanja uoči božićnih blagdana bio mršav.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,5 posto, na 19.933 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.263 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 5.462 boda.

Polovicom tjedna Dow Jones indeks primaknuo se na 15-ak bodova od psihološki važne granice od 20.000 bodova, no krajem tjedna izgubio je te dobitke, pa se odmaknuo od te razine.

Tržište je već tjednima podržano optimizmom ulagača da će planovi novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio na izborima, Dow Jones u plusu je 14, a S&P 500 indeks 11 posto u odnosu na početak godine.

No, neki analitičari smatraju da su nakon tzv. ‘Trumpovog uspona’ dionice skupe i plaše se da će zastupnici u Kongresu biti protiv oštrog reza poreza i drugih najavljenih Trumpovih politika koje bi mogle povećati fiskalni deficit.

“Puno je pitanja na tržištu. Treba razmotriti ove dobitke dionica posljednjih tjedana, a kada Trump postane predsjednik, vidjet ćemo koji će njegovi prijedlozi doista proći u Kongresu”, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki Newbridge Securities.

Kako su se bližili božićni blagdani, tako je obujam trgovanja bio sve ‘tanji’. Na američkim je burzama vlasnika posljednjih dana mijenjalo između 4 i 5,5 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obujam iznosio 7,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 11.449 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 4.839 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks također porastao, i to već sedmi tjedan zaredom, za 0,1 posto, na 19.427 bodova.

(Hina)