Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i u drugom tjednu nove godine jer popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u i eurozoni podržava nadu ulagača da bi središnje banke uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 2 posto, na 34.302 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 3.999 bodova, a Nasdaq indeks 4,8 posto, na 11.079 bodova.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje podatku da je inflacija u SAD-u u prosincu skliznula na 6,5 posto na godišnjoj razini, sa 7,1 posto mjesec dana prije. Na mjesečnoj su razini, pak, potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu u prosincu pale za 0,1 posto, što je prvi pad od svibnja 2020.

Ulagači se nadaju da će zbog slabljenja inflacije američka središnja banka Fed ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa. Tako se na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay