ZAGREB, 9. travnja 2017. (Hina) – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog političkih nesigurnosti i sumnje ulagača da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti ispuniti svoja obećanja o poticajnim gospodarskim mjerama.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,05 posto, na 20.656 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 2.355 bodova, a Nasdaq indeks 0,6 posto, na 5.877 bodova.

Posljednjih se tjedana na Wall Streetu trguje oprezno jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti provesti svoja obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, s obzirom na njegov nedavni poraz u vezi zdravstvene reforme.

A ta su Trumpova obećanja podržavala nadu u ubrzanje rasta američkog gospodarstva. No, premda je rast solidan, nije spektakularan.

Tako je najnovije izvješće pokazalo da je u ožujku u SAD-u otvoreno samo 98.000 novih radnih mjesta, najmanje od svibnja prošle godine i znatno manje od 180.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Na oprez je ulagače naveo i zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vrijednu bilancu središnje banke u ovoj godini.

Također, zapisnik je pokazao da neki čelnici smatraju da su cijene dionica prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mjere.

“Neke je ulagače zabrinula poruka koja govori da je tržište kapitala možda napuhano, neke da bi normalizacija bilanci Feda mogla naštetiti rastu gospodarstva, a neke da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamatne stope više nego što se očekivalo”, kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

Oprez na tržištima posljedica je, također, raketnog napada s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku zračnu bazu koju kontrolira tamošnji predsjednik Bašar al-Assad. To je odgovor na napad Assadovih snaga na pobunjenike kemijskim oružjem ranije ovoga tjedna.

Unatoč oštrom verbalnom odgovoru Rusije, tržište nije znatnije negativno reagiralo jer je Washington poručio da se radi o jednokratnom odgovoru, sugerirajući da se napadi neće nastaviti.

U fokusu ulagača bio je krajem tjedna i sastanak predsjednika Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

Bijela kuća poručila je nakon dvodnevnog samita da je američki predsjednik izrazio zabrinutost zbog kineskih industrijskih i poljoprivrednih politika te je istaknuo potrebu da Kina poduzme konkretne korake kako bi američki radnici došli u ravnopravan položaj, ponovivši da je potreban recipročan pristup tržištu.

Dvojica predsjednika su se složila unaprijediti razinu postojećih bilateralnih razgovora zbog postizanja napretka u navedenim pitanjima, poručila je Bijela kuća.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.349 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 5.135 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,7 posto, na 12.225 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,3 posto, na 18.664 boda, što je već četvrti tjedan zaredom kako slabi.

(Hina)