Ako se male i srednje tvrtke digitaliziraju, Italija bi mogla ubrzati godišnji ekonomski rast za 1,9 postotnih bodova.

Talijansko gospodarstvo već godinama zaostaje u digitalizaciji poslovanja, no pandemija je u tom području donijela i nešto dobroga. Iako su kompanije počele sve više ulagati u digitalnu transformaciju, stručnjaci upozoravaju da taj trend ne smije biti pokretan isključivo pandemijskim motivom ako se želi doći do korjenitih promjena.

Problem dodatno otežava vrlo mali broj informatičkih stručnjaka koji godišnje izlaze s tamošnjih sveučilišta.

Kako piše Reuters, talijanska kompanija Ecofiltri koja se bavi proizvodnjom filtera za automobilske motore prošle je godine uzela kredit za koji jamči država, baš kao i tisuće drugih malih i srednjih poduzeća koja su se borila za preživljavanje tijekom COVID-krize.

Jedinstvena šansa

No, Ecofiltri taj novac nije potrošio za plaćanje računa i tekuće poslovanje, već u tehnološku obnovu i preobrazbu. Ionako suočena s dugoročnim trendom prijelaza na električna vozila, kompanija je bila prisiljena djelovati nakon što su epidemiološke mjere znatno smanjile broj automobila na cestama.

“No, to će funkcionirati samo ako se tvrtke prebace s reaktivnog pristupa pokretanog pandemijom na onaj strateški, a okružje u kojem posluju evoluira zajedno s njima”, ističe Giorgia Sali, voditeljica istraživačkog središta za mala i srednja poduzeća i digitalne inovacije na Politehnici.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay