Najvažnije točke odnose se na zajednički istup u svemiru, u uporabi nuklearne energije u industriji, korištenju vodika kao “zelenog” energenta, te eksploataciji tehnoloških sirovina kako ne bi u tom pogledu ovisile o Kini, što je jasno naglašeno. Na toj platformi djelovat će, kažu, i na sljedećem sastanku ministara ekonomije i financija (Ecofin) Evropske unije 14 ožujka.

Razmotrena je strategija i taktika kojom bi Evropska unija morala odgovoriti na plan Sjedinjenih Država Amerike za borbu protiv inflacije (IRA), koji predviđa znatnu državnu potporu nekim sektorima američke privrede, što takve iste evropske sektore stavlja u nepovoljan položaj u globalnoj, pa i evropskoj tržišnoj utakmici.

I Le Maire i Giorgetti su suglasni da je potrebno izbjeći fragmentaciju tržišta stvaranjem razlika među državama članicama EU. Talijanski ministar zauzeo se za donošenje pravičnih pravila, kako se ne bi povećavala distanca između zemalja koje imaju velike fiskalne kapacitete na štetu drugih. To se može pročitati kao pokušaj Francuske i Italije, zaduženih država, da se zajednički odupru logici koju nameće Njemačka.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr