ZAGREB, 22. prosinca 2016. (Hina) – Talijanski parlament je odobrio u srijedu plan vlade vrijedan 20 milijardi eura za podršku posrnulom bankarskom sektoru i vjerojatno spašavanje treće po veličini banke Monte dei Pasci. 

U srijedu, prije odluke parlamenta, Monte dei Paschi je objavila da bi mogla ostati bez sredstava do slijedećeg travnja, dok je prije tvrdila da ima dovoljno sredstava za 11 mjeseci.

Osnovana 1472. godine, Monte dei Paschi je najstarija postojeća banka na svijetu. Ta je banka u srpnju pala na ‘stres’ testu europskog regulatora, zbog milijardi eura nenaplativih potraživanja. Od tada, situacija se još pogoršala.

U srijedu ujutro na burzi u Milanu obustavljeno je trgovanje dionicama te banke jer im je cijena oštro pala i zaronila na najnižu razinu od 1999. godine i uvrštenja banke na burzu.

Nakon nastavka, trgovanje je opet obustavljeno poslijepodne, nakon izvješća da je bančin plan prikupljanja dodatnih sredstava na rubu propasti, manje od 24 sata prije krajnjeg roka.

Banka je pokušala prikupiti pet milijardi eura svježeg kapitala iz privatnog sektora kako bi sama osigurala svoj opstanak, no to joj, čini se, neće uspjeti, pa se očekuje da će joj u pomoć uskočiti talijanska vlada.

Novi talijanski premijer Paolo Gentiloni obećao je da neće dopustiti da banka propadne, ponajviše zbog straha da bi njen kolaps mogao srušiti i ostatak talijanskog bankarskog sektora, koji je pod teretom dugova.

Propast banke ugrozila bi štedne uloge tisuća građana Italije. Sredstva za predloženi plan spašavanja odobrili su i gornji i donji dom talijanskog parlamenta.

Stav je parlamenta da vlada može posuditi traženi iznos kako bi osigurala ‘adekvatnu razinu likvidnosti u bankarskom sustavu’, kao i da može podržati financijsko stanje banaka kupnjom njihovih novih dionica.

Talijanski ministar gospodarstva i financija Pier Carlo Padoan izjavio je da će utjecaj državnog spašavanja na štediše biti ‘minimalan ili ga uopće neće biti’.

Međutim, Monte dei Paschi nije jedini problem talijanskog bankarskog sektora, koji grca pod teretom loših kredita u iznosu od 356 milijardi eura.

U studenom 2015. Italija je od bankrota spasila Banca Etruriu, Bancu Marche te banke CariFerrara i CariChieti. Država je nastojala pronaći kupca za te četiri banke koje su gomilale gubitke, a čiji su se problemi s dugovima također pogoršali od sanacije, iako im je najveći dio loših zajmova otpisan.

Dvije regionalne banke, Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca, sanirane su ove godine sredstvima privatnog fonda Alante uz pomoć države, nakon što nisu uspjele prikupiti ukupno 2,5 milijardi eura u inicijalnoj ponudi dionica.

Sada se procjenjuje da trebaju još tolika sredstva, dok se pripremaju riješiti oko 8 milijardi eura loših kredita i dok se planiraju povezati kako bi ispunile zahtjeve Europske središnje banke (ECB).

Izvor: Hina