Prema istraživanjima, više od trećine plodova mora koji se prodaju u ribarnicama, trgovinama i restoranima diljem svijeta krivo je označeno. To znači da se manje tražene i jeftinije vrste riba, školjkaša, rakova i mekušaca prodaju pod imenima traženijih i skupljih vrsta.

Primjerice, u Hrvatskoj se uvozna smrznuta riba prodaje kao domaća, a neke ribarnice prodaju španjolske ili indijske lignje kao jadranske. Prosječnom potrošaču može biti teško razlikovati različite vrste plodova mora, što prevarantima olakšava posao da jeftinije zamjene predstave kao skuplje i traženije.

Osim toga, restorani mogu poslužiti jeftiniju i nekvalitetniju ribu umjesto one navedene u jelovniku ili koristiti ribu koja nije svježa, pa čak i sigurna za konzumaciju jer je odmrznuta i ponovno zamrznuta više puta. Također postoje kemikalije i konzervansi kojima se može poboljšati njezin izgled ili svježina.

Pitanje prevare s plodovima mora globalni je problem, a industrija je samo u prošloj godini ostvarila više od 213 milijardi eura prihoda.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay