Brojni su primjeri da se i dalje uvelike reproduciraju trendovi i metode iz bliže ili dalje prošlosti. U starim oblicima, uz možda malo suvremene ambalaže. Kroničaru se na trenutak učini da je u vremeplovu

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da nam se životi, privatni, poslovni i državni, dramatično mijenjaju. Umjetna inteligencija, solari, vjetroelektrane, vodik… samo su dio velikih novosti. Ako se, međutim, odmakne od bujice informacija, može se zaključiti da je dramatičnost promjena tek polovična.

U ona mračna vremena kad navodno nije bilo jogurta popularan je bio narativ o proizvodnim snagama i društvenim odnosima. I o tome kako se tehnološke novosti (proizvodne snage) ipak mnogo brže mijenjaju od društvenih odnosa. Koliko god neki tvrdili da samo što se nije rodilo sasvim novo društveno uređenje, drugačije od dosadašnjih, brojni su primjeri da se i dalje uvelike ipak samo reproduciraju situacije iz bliže ili dalje prošlosti. U starim oblicima, uz možda malo suvremene ambalaže. Kroničaru se na trenutak učini da je u vremeplovu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay