Europska unija odobrila je novi zakon koji će napraviti pritisak na velike tehnološke divove poput Mete, Googlea i Twittera da budu odgovorniji za ilegalni sadržaj na svojim platformama ili da potencijalno riskiraju plaćanje drakonskih kazni.

Nakon nekih 16 sati pregovora, EU je u Bruxellesu postigao dogovor o Zakonu o digitalnim uslugama, značajnom zakonu koji zahtijeva od tvrtki da agresivnije nadziru svoj sadržaj i brzo uklone sve što se smatra štetnim ili nezakonitim.

Naša nova pravila zaštitit će korisnike na mreži, osigurati slobodu izražavanja i prilike za tvrtke. Ono što je ilegalno izvan mreže zapravo će biti ilegalno online u EU-u. Snažan signal za ljude, tvrtke i zemlje diljem svijeta, napisala je predsjednica EU Ursula von der Leyen na Twitteru.

Povijesno glasovanje dolazi više od godinu dana nakon što je EU Europskom parlamentu predstavio Zakon o digitalnim uslugama (DSA) i Zakon o digitalnim tržištima (DMA), koje je EU odobrila prošlog mjeseca i nastoji obuzdati marketinšku moć velikih ttehnoloških kompanija. EU je rekla da je to zakon prvi u svijetu koji cilja na digitalnu regulaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay