LONDON, 27. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Najveći britanski maloprodajni lanac Tesco planira kupnju Bookera, vodeće tamošnje kompanije u veleprodaji hrane, za 3,7 milijardi funti ili 4,6 milijardi dolara, nastojeći time reafirmirati svoju dominaciju pojačanim ulaskom u brzorastuće tržište restorana i pubova. 

Tescovo preuzimanje Bookera označava stabilnost ovog lanca supermarketa nakon dvogodišnjih problema u poslovanju.

Izvršni direktor Tesca Dave Lewis usredotočio se na oživljavanje poslovanja mješovitom robom u Britaniji, a u zajedničkoj izjavi dviju kompanija, objavljenoj u petak, kazao je kako će tvrtke u suradnji biti u mogućnosti kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve rastućeg tržišta hrane u Velikoj Britaniji.

Kupnjom Bookera, Tesco će unaprijediti mogućnost opskrbe britanskih kafića, restorana i pubova, čije poslovanje raste brže od ugostitelja koji naglasak stavljaju na kućnu dostavu hrane.

Booker opskrbljuje oko 450 tisuća ugostiteljskih objekata za pripremu hrane, uključujući i lance kao što su Wagamama i Carluccio’s.

“Spajanje s Bookerom će dodatno unaprijediti Tescove izglede za rast, stvarajući vodeću britansku kompaniju u prodaji hrane, kombinirajući iskustva u maloprodaji, veleprodaji, opskrbi i digitalnom poslovanju”, izjavio je Lewis.

Lewis, koji je na čelo Tesca došao 2014. kada je tvrtka bila u krizi i ubrzano gubila tržišni udjel, dogovor vidi kao dio strategije prelaska na akvizicije, umjesto naglaska na širenju međunarodnog poslovanja.

Tesco je u zadnje dvije godine prodao podružnicu u Južnoj Koreji za 6,1 milijardu dolara, kao i poslovanje u Turskoj te lanac restorana Giraffe.

Kako stoji u zajedničkoj izjavi, dogovor bi trebao polučiti sinergijski učinak od najmanje 200 milijuna funti kroz tri godine.

(Hina)