Limuni i klementine posebna su priča…

U dvjema pošiljkama zelene salate koja se uvozila iz Bosne i Hercegovine pronađeni su teški metali i pesticidi, zbog čega nije za ljudsku potrošnju. Riječ je o teškom metalu kadmiju te povećoj količini pesticida lambda-cihalotrina.

Kako neslužbeno doznajemo, pošiljka je otkrivena i zadržana na granici te salata, na svu sreću, nije dospjela na hrvatske tržnice. 

Po ocjeni Europske komisije, Hrvatska ulaže značajne napore u pogledu smanjenja upotrebe pesticida, dakle, puno je lošije stanje s pesticidima u zemljama EU-a, primjerice u Španjolskoj ili Grčkoj. Tako često imamo limune i klementine uvezene iz Španjolske koji su prekomjerno tretirani pesticidom imazalilom, koji se koristi protiv truleži. Praksa je da Španjolska i ostale agrume tretira imazalilom, za koji je već utvrđeno da ima kancerogena svojstva.

Iz Grčke nam je stigao mladi krumpir u kojem je pronađena povećana količina pesticida oksamila, koji je kao iznimno otrovan odavno zabranjen u SAD-u. Oksamil je pronađen u krastavcima iz Italije, a u jagodama iz Grčke otkriven je pesticid spinosad.

Međutim, od teških metala još je opasniji pesticid s djelatnom tvari cihalotrinom, što je zapravo insekticid koji suzbija štetnike u voćarstvu, na vinovoj lozi, šećernoj repi, uljanoj repici, te krumpirovu zlaticu. Kod nas se pojavljuje pod nazivima Karate Zeon, Estrelaa, Ascot. Iznimno je otrovan ako se proguta i vrlo je štetan za okoliš.

Prilikom upotrebe na lisnatom povrću, njegova je karenca (vrijeme koje treba proteći od tretiranja do konzumacije proizvoda) 21 dan, no uvoznik salate iz BiH nije poštovao te rokove pa je pošiljka uništena na granici. Stručnjaci preporučuju da se lisnato povrće tretira samo na početku sadnje, a nikako u vremenu dozrijevanja i berbe.

Pronalazak ovakve kontaminirane zelene salate otvorio je još jednom pitanje upotrebe pesticida u poljoprivredi ne samo na lokalnoj, nego i na široj nacionalnoj razini.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr