Pandemijska 2020. godina za mnoge hrvatske kompanije nije bila dobra, no rijetko koja tvrtka u njoj je pretrpjela tako teške trenutke kao Ina.

Nacionalna naftna kompanija lani je bila suočena sa svojevrsnom “savršenom olujom” – njezina “upstream” divizija istraživanja i proizvodnje ugljikovodika patila je zbog ekstremno niskih cijena nafte na svjetskom tržištu, dok je “downstream” bio pod pritiskom manje potražnje za derivatima, izazvane pandemijom.

Na koncu, dogodio se i veliki hakerski napad na proljeće, uslijed kojih su Inini informatički sustavi barem nekoliko tjedana radili sa smanjenom funkcionalnošću. Svi ti faktori, ali i dugoročni trendovi u kompaniji, rezultirali su najgorim poslovnim rezultatima u novijoj povijesti kompanije s ostvarenim gubitkom od 1,38 milijardi kuna.

Na taj način Ina je nadmašila i notorni gubitak iz 2008. kad je zahvaljujući lošim odlukama tadašnjem menadžmenta u samo tri posljednja mjeseca godina na trgovini naftom izgubila oko 1,3 milijarde kuna, te godinu završila s minusom od milijardu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay