Nacrt novog Zakona o turizmu prošao je javno savjetovanje i stupit će na snagu prvog dana sljedeće godine. Uvodi se nova raspodjela odgovornosti kojom će jedinice lokalne samouprave i turističke zajednice dobiti veće ovlasti.

Na zakon, koji definira budući smjer jedne od najvažnijih gospodarskih grana, većina hrvatskih turističkih zajednica, gradova i općina nisu imale komentar. Makarska je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se angažirao i poslao konkretne primjedbe na nacrt novog zakona, ali ni jedna nije uvažena.

Preliminarni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2,2 posjetitelja po stanovniku. Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. godine površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. godine! Jednako zabrinjavajuće, procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih postelja.

– Ovdje je riječ o našim ljudima, mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Želimo to promijeniti, znam da i vladajući imaju isti cilj i zaista se nadam kako će nam izaći u susret. Molimo Ministarstvo da nam pomogne spasiti Makarsku.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by wirestock on Freepik