Kako točno funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj?

Nije naodmet ponoviti još koji put – u Hrvatskoj imamo tri mirovinska stupa. Prvi je obvezni i temelj je međugeneracijske solidarnosti, u njega svaki mjesec odlazi 15% vaše bruto plaće. On se troši odmah jer se od tog iznosa isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima.

Drugi stup je također obavezan i u njega mjesečno odlazi 5% vaše bruto plaće. To je novac koji štedite za svoju mirovinu, vaša individualna kapitalizirana štednja. Tu je i treći, već spomenuti, dobrovoljni mirovinski stup u koji uplaćujete koliko i kada želite, a također se radi o novcu koji je namijenjen samo vama u budućnosti.

Nakon faze akumulacije sredstava preko 2. i 3. mirovinskog stupa, slijedi faza potrošnje odnosno isplata mirovine. U toj fazi dio mirovine Vam isplaćuje HZMO (sredstva iz prvog stupa), a dio mirovine Vam isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva (2. stup) , a isplatu mirovine iz trećeg stupa mogu vršiti, uz mirovinska osiguravajuća društva, i mirovinski fondovi i osiguravajuća društva.

Informativni izračun vaše mirovine iz 2. i 3. stupa možete napraviti i na Raiffeisen MOD Kalkulatoru mirovine.

Koja je razlika između mirovinskog fonda i mirovinskog osiguravajućeg društva?

Najjednostavnije rečeno, u mirovinskom fondu se prikuplja novac članova odnosno fondovi provode fazu akumulacije, a mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćuje taj novac odnosno provodi fazu dekumulacije. To znači da će vaša individulana kapitalizirana štednja (sredstva drugog stupa) iz fonda u kojem ste imali otvoren osobni račun za uplatu doprinosa u drugi stup, biti doznačena na račun MOD-a ukoliko ste odabrali kombiniranu mirovinu. No, MOD-ovi nisu pasivni već se bave ulaganjima kako bi osigurali doživotnu isplatu vaše mirovinu. MOD-ovi ulažu u razne vrste financijske imovine kao što su obveznice, dionice, udjeli u investicijskim fondovima, izvedeni financijski instrumenti, depoziti kod kreditnih institucija, a može ulagati i u nekretnine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay