Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice…

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone.

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

“Ovo su apsurdi”, “kao da smo prije bili kužni”, “ispada da do sada nismo ni čistili”, “zavladala je teška panika”, “najbolje ključ u bravu do 1. siječnja 2021.”… – samo su neki od komentara ovdašnjih iznajmljivača nakon iščitavanja opširnih smjernica.

– Ne znam što bih rekla na te upute… Ma to je, po meni, čista lakrdija. Čistim kao što uvijek čistim, ne znam što više i bolje mogu od ovoga što sam radila do sada. Ne znam što bih još trebala, jedino dušu izbaciti iz sebe. Sve ovo skupa je na granici ludila i smijeha – kaže Mira Barbarić, vlasnica solinskog obrta za usluge čišćenja “Čisto”, odgovarajući na upit je li zbog korone morala prilagoditi poslovanje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay