Berislav Marszalek, vlasnik tvrtke Entrio, koja se bavi prodajom i distribucijom ulaznica za sve vrste koncerata i raznih događaja i ima sedmero stalno zaposlenih, kaže da im banke u krizi nisu izašle ususret. U jednom su od najpogođenijih sektora, event-industriji, a gotovo svi događaji otkazani su od početka ožujka i prvog lockdowna.

– Tražili smo od HAMAG-BICRO-a tzv. COVID-19 kredit za obrtna sredstva, a na novac smo čekali više od četiri mjeseca. To razdoblje bilo je poput agonije, jer nismo imali nikakve povratne informacije hoćemo li dobiti novac ili ne, koliko dugo ćemo čekati na kredit te hoćemo li uopće to razdoblje moći preživjeti. U međuvremenu sam se javio svojoj matičnoj banci, ali nisam podnio zahtjev, jer sam upravo tada napokon dobio novac od HAMAG-a. No poslovanje je i dalje kritično i ne znam kako ćemo i hoćemo li dočekati ljeto – iskren je Marszalek.

Taj poduzetnik mlađe generacije kaže da slične situacije proživljavaju brojni mali i mikropoduzetnici, s kojima je često u kontaktu budući da je i član Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika. Banke su u trećem ovogodišnjem kvartalu nastavile pooštravati standarde za kredite za likvidnost poduzećima, koji su praktički rezervirani uglavnom za tvrtke čije poslovanje pandemija nije pogodila. Dobra je vijest da HAMAG-BICRO od ovog tjedna ponovno prima prijave za ‘COVID-19 kredite za obrtna sredstva’, za što na raspolaganju ima 1,3 milijarde kuna. No vlasnik Entrija napominje: ‘Ako će se ti krediti odobravati istim tempom kao i dosad, mnoge tvrtke isplatu novca neće doživjeti.’ Činjenica je da poslovne banke nerado kreditiraju likvidnost poduzetnicima koji su u teškoćama, što je s jedne strane razumljivo, jer se ne žele izlagati nepotrebnim rizicima.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay