ZAGREB, 20. ožujka 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio je putem facebooka ugovor, kako navodi, jednog velikog stranog trgovačkog lanca i domaćeg poljoprivrednog proizvođača, koji sadrži 80-postotni rabat na cijenu proizvoda domaćeg proizvođača te je istaknuo da se upravo zbog toga planira donošenje Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Uz fotografiju ugovora, Tolušić je napisao kako je “ovo ugovor jednog velikog stranog trgovačkog lanca s našim domaćim poljoprivrednim proizvođačem”.

“Na cijenu našeg proizvoda trgovac udara odnosno ucjenjuje našeg proizvođača s gotovo 80 posto rabata. Upravo zbog ovakvih pametnjakovića i uvodimo Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi. Stvarno ne znam tko normalan misli da je 80 posto rabata na proizvođačku cijenu pošteno i normalno ponašanje. Nisu niti domaći trgovački lanci puno bolji, ali ovo je jedan od najružnijih primjera. I zato, koliko god se pojedini lobiji trudili spriječiti donošenje ovog Zakona (a sad mi je jasno zašto), mogu im samo poručiti da uzalud troše energiju. Bolje im je da počnu mijenjati ugovore i način poslovanja”, napisao je Tolušić.

Prijedlog tog zakona u prosincu prošle godine prošao je javnu raspravu, a Tolušić je sredinom veljače najavio njegovo skoro upućivanje u saborsku proceduru.

Cilj tog zakona je zaštititi domaće proizvođače od nekorektnih tretmana kojeg imaju kod trgovaca, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštenu trgovačku praksu u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače, pojašnjeno je iz Ministarstva prigodom početka javne rasprave.

Primjerice, zakonskim se prijedlogom predviđa da se trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zabrani korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne, kao i da pod istim monitoringom budu i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda. To znači da bi se zakon odnosio na više od 90 posto subjekata u sektoru trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Predloženi zakon na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi stavlja 25 različitih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje na police, kao i primjerice zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji, uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost.

(Hina)