KRIŽEVCI, 30. svibnja 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u utorak na tribini o aktualnom stanju u poljoprivredi kako očekuje da ravnatelji na natječaju odaberu domaće i lokalne ponuđače proizvoda za školske kuhinje.

“Očekujem da ravnatelji odnosno osnovne i srednje škole daju prednost domaćim proizvođačima voća, povrća i mlijeka koje dolazi s lokalnog područja”, rekao je Tolušić i dodao da djeci treba omogućiti zdravu prehranu, a lokalnim proizvođačima razvoj.

Natječaj za nabavu voća, povrća i mlijeka za škole provodit će Agencija za plaćanje u poljoprivredi.

Naime, kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od  iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.72 milijuna eura za voće i povrće te 800,3 tisuće eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Od danas je na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen Javni poziv za iskaz interesa škola i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi. Javni poziv za škole bit će otvoren do 14. lipnja 2017. godine, a za dobavljače za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda bit će otvoren cijele školske godine.

Tolušić je u razgovoru s poljoprivrednim proizvođačima saslušao njihove probleme i upoznao ih s mjerama koje Ministarstvo provodi radi poboljšanja uvjeta domaćih proizvođača, posebno na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg rekao je da se u tom gradu razmišlja o osnivanju Centra za selo i organiziranje malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi se uspostavili otkup, proizvodnja i plasman proizvoda u tamošnje ustanove i institucije.

(Hina)