SINJ, 20. veljače 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u ponedjeljak da će poticaji poljoprivrednicima biti isplaćivani u veljači i travnju te rekao da će tako biti dok on bude ministar.

“Od sada pa nadalje, dok sam ja ministar, poticaji će ići u veljači i travnju, a avansi do kraja jedanaestog mjeseca”, rekao je Tolušić.

Poljoprivrednik mora znati kada će dobiti svoj novac te dobiti poticaje prije sjetve i na vrijeme, poručio je Tolušić koji je razgovarao sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnicima i načelnicima općina Cetinske krajine.

Komentirajući na novinarski upit tekst u današnjem Večernjem listu u kojem se govori o nepravilnostima u dodjeli novca na jednom od natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja, Tolušić je kazao kako to treba pitati bivšeg ministra Tihomira Jakovinu.

“Jakovina je slagao kriterije za taj natječaj i oni su mogli biti puno normalniji i kvalitetniji”, rekao je.

Na dodatno pitanje je li se novac treba dodjeljivati pogrebnom udruženju kako se to navodi u tekstu Večernjeg lista, Tolušić je objasnio kako se novac dodjeljuje tvrtki koja se, između ostalog, bavi i time, ali ima i peradarnik zadnjih desetak godina.

Na upit je li to ispravno, on je kazao kako misli da jest, “kada govorimo o tvrtki koja ima peradarnik i želi ga rekonstruirati”.

Najavio je “uvođenje reda” i natječaje “s puno normalnijim kriterijima”.

Prijašnje natječaje i praksu ocijenio je “čudovištima iz ormara”.

Na pitanje hoće li zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi biti određeno da 50 posto proizvoda na policama dućana bude iz Hrvatske, Tolušić je odgovorio niječno.

“To neće biti u novom zakonu. On regulira sve slučajeve nepoštene trgovačke prakse i nadam se da će dovesti do reda  na tržištu, a govori i o dampinškim cijenama i o puno toga što sada, nažalost, nije regulirano”, kazao je.

Podsjetio je da takav zakon ili kodeks imaju 22 zemlje Europske unije.

Pomoć poljoprivredi cetinske krajine

Sa županijskim dužnosnicima Tolušić je među ostalim razgovarao o sustavima navodnjavanja.

“Ministarstvo poljoprivrede može puno pomoći jer imamo novac iz EU-ovih fondova namijenjen za sustave navodnjavanja i tu Splitsko-dalmatinska županija može napraviti velik iskorake,” poručio je.

Župan Zlatko Ževrnja je rekao kako je ministra upoznao sa strateškim projektom Splitsko-dalmatinske županije – odvodnjavanjem i navodnjavanjem Sinjskog polja i drugim projektima.

Dodao je kako je razgovarano i o reguliranju pitanja vode Buškog blata i šireg Livanjskog polja u Bosni i Hercegovini.

“Upoznao sam ministra Tolušića i s našim velikim projektom proizvodnje hrane na Imotskom i Bekijskom polju”, kazao je Ževrnja.

(Hina)