OSIJEK, 11. travnja 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak nakon sjednice Vladinog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kako uskoro završava natječaj za gradnju sustava navodnjavanja vrijedan 360 milijuna kuna, za što je osiguran novac i čije financiranje nije upitno.

Upitan koji su projekti kojima Vlada planira pomoći gospodarski oporavak Slavonije, Tolušić je rekao da uskoro završava natječaj za izgradnju sustava navodnjavanja vrijedan 360 milijuna kuna od čega je 180 milijuna kuna namijenjeno Slavoniji i to za pet sustava navodnjavanja – po dva u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj te jedan u Brodsko-posavskoj županiji.

Napomenuo je da za sustave navodnjavanja ima dovoljno novca te se praktički sve što je projektirano može financirati.

Većina novca koji je do sada iz EU-ovih fondova stigao u Slavoniju došao je u poljoprivredu, iz programa ruralnog razvoja, a odnosi se na nove farme, rekonstrukcije objekata, nove proizvodne pogone primarno u prerađivačkoj industriji, novu mehanizaciju i trajne nasade i sl., rekao je Tolušić.

Ponovio je kako Vlada novim zakonom o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem želi vratiti nadležnost nad tim zemljištem lokalnoj samoupravi, uz prednost lokalnim kandidatima za zakup.

Zakonom o OPG-ima Vlada želi jasno odrediti što je to OPG, jer se danas ne zna jasno pa se pojavljuju manipulacije, kazao je ministar poljoprivrede.

(Hina)