VELIKA GORICA, 16. siječnja 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je, u povodu početka eutanazije peradi zaražene ptičjom gripom na farmi kod Velike Gorice, izjavio da je virus vjerojatno došao s divljim pticama koje su u migratornom razdoblju te da od danas vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj dok ne prođe opasnost.

Na farmi peradi u Sopu Bukevskom tijekom vikenda otkriven je i utvrđen visokotapatogeni virus ptičje gripe koji nije štetan za zdravlje ljudi, ali je štetan za svu perad u okolici, rekao je ministar Tolušić te dodao da je jedini način zaustavljanja te bolesti eutanazija svih ptica (pataka, kokoši i drugih) na farmi.

“U blizini ovog područja napravljena je kontrola na još 50-ak drugih OPG-ova, na još 15-ak će se provesti eutanazija peradi na oko daljih 500 kljunova, nakon što se na ovoj farmi eutanazira oko tisuću kljunova. Također je napravljena i karantena u krugu 10 kilometara dok ne prođe opasnost na cijelom području”, kazao je ministar.

Svim vlasnicima peradi koja će biti eutanazirana poručio je da će biti obeštećeni u roku od mjesec dana, no kazao je i da se šteta još ne može procijeniti te da tek treba napraviti izračun da se vidi koliko će ljudi dobiti odštetu.

Na pitanje novinara što je s jajima zaražene peradi, kazao je da su od peradi na farmi u Sopu Bukevskom sva jaja bila rasplodna i nisu bila za konzumnu upotrebu. No, dodaje, postoje papiri i dokumenti te se zna gdje su jaja isporučena.

Pomoćnik ministra Damir Agičić objasnio je da je laboratorij koji je radio pretrage akreditiran za taj posao i nema dvojbe da je riječ o ptičjoj gripi, a eutanaziranje peradi će se obavljati na način tzv. dislokacijom vratnih kralježaka, jer je ta metoda zakonom dopuštena i propisana u takvim slučajevima.

“Veterinare čeka ozbiljni rad i ekipa koja uđe u gospodarstvo trebala bio nastupiti primjereno, jer se radi o stresnom poslu i za njih i za vlasnike. Veterinarski inspektori obavit će procjenu i napisati zapisnik s vrijednosti procijenjenih životinja, a tehničari će obaviti eutanaziju i spremiti lešine na primjeren način kako bi se mogle odvesti na uništavanje”, istaknuo je Agičić.

Kazao je i da je danas na terenu na tu farmu došlo 10 ljudi te da ih imaju još ukupno 55 za taj posao, kao i da nakon tog procesa u idućih mjesec dana nova perad ne smije doći na farmu.

Na farmi peradi u Sopu Bukevskom, na kojoj je utvrđena ptičja gripa, u ponedjeljak je započelo eutanaziranje 850 pataka i 70 kokoši te uništavanje jaja, a u okolnim selima se popisuje perad, koja će također biti eutanazirana.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u subotu navečer izolirala je naselje Sop Bukevski kod Velike Gorice u kojemu se nalazi farma „Valionica Radina“, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi  je zabranjen.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad će biti eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Krajem prošle godine provedena je eutanazija peradi u mjestu Križnica, u Virovitičko-podravskoj županiji nakon što je na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo 15 komada domaće peradi (kokoši, patke, pilići).

Tada je Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provela mjere eutanazije peradi, dezinfekcije i dekontaminacije na 29 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Križnica te je eutanizirano oko 990 komada peradi.

Influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.

(Hina)