U moru loših informacija koje stižu usred krize, a koja je, radi mjera izolacije poduzetih zbog sprječavanja širenja koronavirusa snažno pogodila hrvatsko gospodarstvo, iz “Brodosplita” stižu dobre vijesti. Ova se tvrtka uspješno prilagodila izvanrednim okolnostima pa u okviru preporučenih mjera održava proizvodni proces, štiteći tako sigurnost osoblja, kupaca, ali i striktno poštujući propise i protokole koje je utvrdila hrvatska Vlada.

– Posla imamo dovoljno, ali ova situacija loše utječe na našu efikasnost. Problem nam stvara doprema kupljenog repromaterijala za izgradnju brodova koji su, kako znate, najkompleksniji proizvod. Dosta dobavljača ima zatvorene tvornice, a logistička prohodnost robe od tvornice do krajnjeg kupca jako je usporena i otežana – kaže Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave “Brodosplita”.

U knjizi narudžbi nisu upisani samo projekti izgradnje novih brodova, već i niz projekata koji nisu vezani isključivo za brodogradnju, što splitskom škveru osigurava zaposlenost do 2023. godine.

Vrijednost ugovorenih poslova je više od 440 milijuna eura.

Norveška akvizicija

Nedavno je sklopljen ugovor o preuzimanju norveškog brodogradilišta “Kleven Verft” iz Hurtigrutena. “Kleven Verft” je brodogradilište s vrhunskim referencama, čiji radnici raspolažu znanjem u gradnji, a pogotovo u opremanju složenih brodova.

– “Brodosplit”, koji smo uspjeli izuzetno dobro pozicionirati u segmentu izgradnje srednje velikih i polarnih kruzera, na ovaj način je dobio partnera s kojim će postići još bolje, vrhunske rezultate. Trenutno je “Brodosplit” po kvaliteti projektiranja i gradnje, te brzini i tehnologiji izgradnje među najefikasnijim brodogradilištima na svijetu. U tom segmentu, ovim povezivanjem imamo veliku šansu biti uistinu najbolji na tržištu – ističe Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave “Brodosplita”.

“Brodosplit” svoje poslovanje također upotpunjuje i u tzv. izvanbrodograđevnoj djelatnosti izgradnjom dijelova za vjetroelektrane na moru i mega sekcija za putničke kruzere koji se grade u talijanskim brodogradilištima. Do sada je više od 12.000 tona opremljenih sekcija (mega blokova) za putničke kruzere isporučeno jednoj od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu, onoj Fincantieri, s kojom “Brodosplit” surađuje već godinama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay