Kineska provincija Sečuan važno je područje za industriju poluvodiča i proizvodnje solarnih panela te su tu smještene tvornice poznatih tehnoloških i automobilskih kompanija poput Foxconna, Toyote, Texas Instrumentsa, Volkswagena, Teslinog dobavljača baterija CATL itd. Regija je bogata elementima poput litija i polikristalnog silikona koji se koriste, među inim, u baterijama telefona i električnih automobila, kao i za solarne panele.

Ovo je područje, kao i mnoga mjesta na svijetu, pogođeno velikim toplinskim valom koji je u neke gradove donio temperature veće od 40 stupnjeva Celzija, kao i sušama, zbog kojih je značajno povećana potrošnja energije. Zbog tako velike potrošnje i opterećenja energetske mreže, lokalne vlasti donijele su odluku o privremenom gašenju tvornica koje se nalaze na tom području.

Zbog ranijih zatvaranja kineskih tvornica došlo je do poremećaja opskrbe, smanjenja ponude i povećanja cijena proizvoda te, kako prenose na The Vergeu, neki analitičari smatraju da bi i sada mogao uslijediti sličan scenarij i rast cijena litija i polikristalnog silikona. No iz Foxconna i Volkswagena ipak kažu kako ne treba očekivati velike disrupcije, kao niti kašnjenja u proizvodnju zbog trenutačne situacije i zatvaranja tvornica.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr