Od srpnja 2021. do danas Hrvati uzimaju sve više i više nenamjenskih gotovinskih kredita i u tome ih ne sprečavaju ni rastuće kamatne stope. Vrijednost “gotovinaca” koji se koriste za financiranje sitnijih projekata, kupnju automobila i financiranje ostale potrošnje u Hrvatskoj je u prosincu prošle godine iznosila gotovo osam milijardi eura, što je udio od 36,7 posto vrijednosti svih kredita, navodi N1 televizija. 

Varijabilne kamatne stope uopće nisu u ponudi najvećih banaka, već se ovi krediti nude uz fiksni kamatnjak u rasponu od 5,9 do 7,44 posto.

Pri tome najbolje prolaze klijenti državne Hrvatske poštanske banke, u kojoj možete dobiti gotovinski kredit uz kamatu od 5,9 posto. Tek je nešto više skuplja Erste banka s kamatom od 6,06 posto.

Kamate od 6,7 i 6,91 posto nude OTP i najveća domaća banka – Zagrebačka. Tri banke s najvišim kamatama na “gotovince” su PBZ (7,21), Addiko Bank (7,23) i Raiffeisen (7,44 posto), no opet valja podsjetiti da je riječ o HNB-ovim informativnim izračunima te da vaš posjet poslovnici banke može uroditi i nižim kamatama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Credit Commerce from Pixabay