Pišu: stručnjaci IT agencije Async Labs

Mnogo je mišljenja danas o svijetu kriptovaluta te još više sumnji u takozvanu kripto revoluciju. Ipak, većina nas ima vrlo malo ili pak nimalo znanja i razumijevanja o ovoj turbulentnoj industriji. U posljednje vrijeme čujemo razgovore i čitamo članke koji govore o tome kako su ‘kriptovalute prekršile svoja obećanja’ ili da su ‘uvijek bile preriskantne i špekulativne’.

Uz to, vijesti o zabrani kripto transakcija u Rusiji ili Tesli koja je prodala čak 75 posto vrijednosti svojih bitcoina ne pomažu uljepšati sliku o trenutnom stanju kripto tržišta. Međutim, kripto industrija trenutno je u fazi koju stručnjaci i dugoročni investitori već neko vrijeme očekuju.

Priča o kriptovalutama vuče korijene u globalnoj financijskoj krizi iz 2008. godine. Štoviše, glavni razlog zbog kojeg se kolaps tržišta 2008. uopće dogodio i šokirao svijet jednak je onom koji stoji iza ideje o decentraliziranom financijskom sustavu.

Opasno je vjerovati bankama

Uz mnoštvo stručnih radova, knjiga, filmova i dokumentaraca na ovu temu, istina se svodi na vrlo jednostavne činjenice, a ta je da je apsolutno povjerenje da banke i kreditne agencije odgovorno i neovisno rade svoj posao dovelo do kolapsa tržišta 2008. godine.

Iako iza centraliziranog sustava stoji ideja da spomenuti entiteti rade odvojeno i neovisno jedan od drugoga za dobrobit običnih građana, pad tržišta se dogodio upravo zato što su radili suprotno. I tu dolazi do začetka ideje o kriptovalutama.

Async Labsu, zagrebačkoj IT i marketinškoj agenciji, David Orešković je menadžer poslovnog razvojai i glavni urednik Crobitcoina, internog projekta agencije i jedne od prvih i najvećih platformi za kripto vijesti u jugoistočnoj Europi. Orešković već duže vrijeme prati i educira zajednicu o blockchainu i digitalnoj ekonomiji i njegovo je uvjerenje da je pad tržišta 2008. oblikovao način na koji se digitalna ekonomija danas razvija.

– Financijska kriza 2008. godine pokazala je svijetu da je potpuna centralizacija i potreba za povjerenjem u financijske institucije duboko pogrešna. To su ‘profitne’ tvrtke čija je primarna misija osigurati dobit svojim dioničarima – smatra Orešković.

– Tehnologija je vrlo mlada i nova, ali i revolucionarna. Trenutno eksperimentiramo s njom i pokušavamo ju implementirati na različite načine, stoga su pogreške i padovi normalni i očekivani. Sve je to na neki način potrebno da nakon nekog vremena imamo novu tehnologiju koja je kvalitetna, održiva i koja će revolucionirati mnoge industrije – kaže Orešković.

Pad kripto tržišta, dakle, očekivana je i normalna pojava, a dugoročni investitori i pobornici u fazama pada tržišta vide prilike.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay