Trend rasta cijena nekretnina nije održiv i više će ovisiti o globalnim kretanjima nego ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen.

U Zagrebu je održan 34. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji HGK i Udruženja poslovanja nekretninama, koji je okupio više od 700 članica HGK-a. Nekretninsko tržište, iako bilježi stalan rast, pod posebnim je povećalom uoči najave usporavanja gospodarskih aktivnosti. Jedan je od ključnih ciljeva struke ublažiti posljedice eventualnog usporavanja tržišta kojeg mogu uzrokovati nepovoljna gospodarska kretanja. Ovogodišnji Forum fokusiran je, između ostalog, na edukaciju posrednika i jačanje kvalitete posredničkih usluga, ali i što kvalitetniji odnos s korisnicima.

“Treba svakako upozoriti da sama činjenica uvođenja eura i ulazak u prostor Schengena neće biti presudna za tržišni rast, već će za to biti presudne gospodarske okolnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, kao što je bio slučaj i kada su druge članice uvodile euro kao svoju valutu te kada je Hrvatska ušla u EU. Protivno očekivanjima većine, trendovi na tržištu su i u tim okolnostima ostali silazni jer su takve bile gospodarske okolnosti, kako će kamate na kredite rasti, tako će i tržište usporavati”, rekao je  Ranilović dodajući da je nekretninski biznis također stvar ciklusa pa se pokazalo da su se u nedavnoj prošlosti otprilike svakih sedam do osam godina mijenjali trendovi. Tako je, primjerice, ciklus pada krenuo s financijskom krizom 2008. godine, a onda se negdje 2015. tržište opet probudilo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay