Prema mjeri ograničenja cijena vrlo je skeptična i Marijana Ivanov, profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. “Mislim da ne postoji osoba u ovoj državi kojoj ta mjera, ta parodija, nije smiješna. Ali ona je na snazi”, ističe Ivanov te upozorava na negativne posljedice.

“Ta je mjera trošak zbog koje ćemo neke druge proizvode platiti skuplje jer ono što prodavač nije namirio na jednoj strani prebacit će na drugu stranu. Osobno u mojoj košarici te mjere neće donijeti gotovo nikakvo pojeftinjenje”, rekla je profesorica Ivanov na panelu konferencije HGK-a “Održiva trgovina – Mijenjamo budućnost sada”.

Utjecaj mjera još uvijek nije jasno vidljiv na poslovanje, kaže Daliborka Kranjčić, predsjednica Uprave KTC-a, jer je prošlo premalo vremena. No, prvi podaci govore, ističe, da su se kupci okrenuli robnim markama. Ipak, određenih proizvoda na policama trgovina zbog mjere ograničenja cijena neće biti. A neće ih biti, kaže Kranjčić, jer se trgovcima ne isplati nabavljati proizvode kojima je nabavna cijena viša od prodajne i koji ih tjeraju u gubitke, no kojih točno nije navela.

Čestu tezu da su trgovci jedni od većih profitera zbog visokih marži demantiralo je izlaganje Antona Delbarre, glavnog ekonomista EuroCommercea. Prema njemu, europski su trgovci (kojih je 5 milijuna te zapošljavaju 26 milijuna ljudi) lani i preklani ostvarili marže od 3%. Martin Evačić, direktor NTL-a, poručuje da su u Hrvatskoj one i niže. “Vlada je tri puta zadirala u cijene proizvoda u Hrvatskoj, a nijedanput nije našla za shodno, osim s trgovcima razgovarati i s dobavljačima”, poručuje.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay