DUESSELDORF, 30. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Politika novog američkog predsjednika Donalda Trumpa i britanska odluka o izlasku iz Europske unije ne bi trebale značajnije utjecati na poslovanje njemačke industrije strojeva, ocijenio je u razgovoru za njemačke medije čelnik industrijskog udruženja VDMA.

“Po našoj procjeni, industrija strojeva neće biti u središtu pozornosti novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, niti će SAD u kratkoročnoj perspektivi podizati velike trgovinske barijere”, izjavio je predsjednik VDMA Carl Martin Welcker u razgovoru za subotnje izdanje njemačkog dnevnika Suedwest Presse.

Welcker potkrepljuje tu ocjenu, između ostalog, argumentom da “gotovo i nema američkih kompanija čiji bi proizvodi konkurirali našima”.

Potvrđuje ipak da pozorno prate stanje u SAD-u. “Na SAD otpada 11 posto našeg izvoza, oni su naše najvažnije izvozno tržište, važnije i od Kine. Prodajemo im strojeve u vrijednosti 17,8 milijardi eura”, navodi čelnik udruženja industrije strojeva.

Ni Brexit ne bi trebao u većoj mjeri utjecati na poslovanje, procjenjuje Welcker. “Industrijska baza u Velikoj Britaniji nije više tako jaka pa nema ni velike potražnje za njemačkim strojevima”, objašnjava.

“Ne očekujemo dramatične posljedice Brexita jer će ih britanska industrija vjerojatno kupovati i nakon što zemlja izađe iz EU”, dodaje on.

VDMA je prošli mjesec objavio kako očekuje prigušen rast u ovoj godini, s obzirom na neizvjesne izglede za poslovanje u SAD-u i Kini, kojima bi protuteža trebao biti očekivani oporavak izvoza na tržišta poput Rusije i Indije,

Očekuju da će ove godine blago povećati prihode, na 224 milijarde eura, u odnosu na 220 milijardi ostvarenih u 2016. godini.

Njemačko udruženje predstavlja velike industrijske konglomerate poput Siemensa, kao i tisuće srednje velikih proizvođača strojeva i alata, napominje Reuters.

(Hina)