WASHINGTON, 13. travnja 2017. (Hina/agencije) – Američki predsjednik Donald Trump naznačio je u srijedu da bi se mogao približiti umjerenijoj monetarnoj politici, rekavši kako u pogledu njegovih odabira nije isključeno ponovno imenovanje Janet Yellen na novi četverogodišnji mandat na čelu američke središnje banke (FED).

U razgovoru za Wall Street Journal, Trump je upitan hoće li Yellen postati prošlost nakon što joj istekne mandat u veljači iduće godine. To pitanje proizlazi iz široko raširene pretpostavke da će Trump prije staviti vlastiti pečat na monetarnu vlast nego se pouzdati u odabir bivšeg predsjednika Baracka Obame za vođenje Feda.

Trump je na najizravniji način otkad je preuzeo dužnost progovorio o Fedu, kazavši kako Yellen ‘nije gotova’, da ima poštovanje prema njoj i da bi želio da Fed zadrži kamatne stope niskima.

Kamate, iako rastu za mandata Yellen, ostaju na povijesno niskim razinama. Yellen i ostali kreatori politike naglasili su kako će stope rasti postupno u idućim mjesecima, te kako će se labava monetarna politika možda zadržati još godinama.

Iz Feda su poručili kako ne žele komentirati Trumpove opaske. Yellen, koja je kao i Trump prošle godine navršila 70 godina, malo je rekla o toj temi, osim da namjerava odraditi svoj trenutni četverogodišnji mandat.

Trump će imati priliku imenovati pet od sedam članova upravnog odbora Feda, čije je sjedište u Washingtonu, uključujući i trenutno otvoreno radno mjesto potpredsjednika zaduženog za financijski nadzor.

Trump je u govorima tijekom kampanje išao u oba ekstrema – kritizirajući Yellen kao naklonu političarku koja drži kamatne stope niskima kako bi pomogla Obaminoj administraciji, a s druge strane govoreći da kao poslovan čovjek voli jeftino posuđivati novac.

(Hina)