Analiza tržišta pokazuje kako je ove godine došlo do procvata relativno novog oblika imovine, nezamjenjivih tokena na blockchainu, za koje su kolekcionari spremni platiti ogromne iznose

Kratica NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja kakav jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili slično. NFT služi primarno kao dokaz vlasništva nad nekom digitalnom ili analognom imovinom, zapisan je na blockchainu i kao takav je nepromjenjiv i neotuđiv.

Ovaj oblik imovine posljednjih mjeseci bilježi strelovit porast popularnosti među kolekcionarima, a u “vagon” su se već ukrcali umjetnicicelebrityji, pa čak i osobe iz svijeta tehnološke industrije.

Bogatstvo za NFT

Podaci do kojih su došli oni koji analiziraju promet NFT-ima samo potvrđuju kako je ovaj oblik digitalne imovine postao “novi bitcoin”, odnosno nešto što je u ovom trenutku “vruća roba”, vrlo je traženo i na cijeni – iako nije sasvim jasno hoće li se investitorima ulaganja u digitalne tokene ikada isplatiti. Platforma za trgovanje NFT-ima OpenSea, na kojoj svatko može izraditi svoj NFT i ponuditi ga putem njihove “tržnice”, zabilježila je u lipnju ove godine rekordan promet. Na njihovoj je platformi prodano i kupljeno NFT-a u vrijednosti 150 milijuna američkih dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay