Tržište računalnih igara nije imuno na recesiju koja visi u zraku i prijeti mnogim svjetskim ekonomijama.

Dugogodišnji rast broja prodanih računalnih igara, čini se došao je svome kraju. Prema procjenama, ove bi godine, prvi put mogao biti zabilježen manji broj prodanih videoigara, no što je to bilo godinu ranije. Tako se još jedna industrija, koja je procvjetala u vrijeme pandemije novog koronavirusa, suočava s mračnim izgledima za recesiju.

Predviđa se da će se globalno tržište računalnih igara i usluga u 2022. godini smanjiti za 1,2 posto na godišnjoj razini, na 188 milijardi dolara, prema istraživanju tvrtke za tržišne podatke Ampere Analysis. Tržište se proširilo za 26 posto u razdoblju od 2019. do 2021., dosegnuvši rekordnu veličinu od 191 milijarde dolara. Prodaja računalnih igara isto tako kontinuirano raste barem od 2015. godine, pokazuju podaci tvrtke Ampere.

Međutim, dolazak Microsoftovih Xbox Series X i S te Sonyjevog PlayStationa 5 pokazao se poput mača s dvije oštrice, jer logistički poremećaji i nestašica vitalnih komponenti značili su da se kupci suočavaju s velikim poteškoćama u pronalaženju bilo koje nove konzole na policama trgovina.

Rusko tržište

Ruska invazija na Ukrajinu, zajedno s uskim grlima u opskrbnom lancu i rastućom inflacijom, dodatno je pogoršala izglede za rast tržišta računalnih igara. Brojni proizvođači softvera i hardvera za računalne igre odlučili su obustaviti svoje operacije u Rusiji.

Prema Ampereu, Rusija je 2021. bila deseto najveće tržište igara na svijetu. No očekuje se da će ove godine njihovo tržište pasti na 14. mjesto na globalnoj ljestvici i izgubiti 1,2 milijarde dolara na vrijednosti, priopćila je tvrtka.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay