“Podaci o broju zaposlenih u veljači donose optimizam”, kaže u osvrtu glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić, a na rast zaposlenosti pojačano utječe zapošljavanje stranih radnika. Kad se tome doda kretanje plaća, zaključuje kako tržište rada i dalje ne nagovješta recesiju.

Prosječna nominalna bruto plaća za siječanj (1499 eura) koja je isplaćena u veljači je ubrzala rast na 13,1 posto godišnje, a realno je porasla 0,4 posto. Prosječna neto plaća (1094 eura) je rasla 11,7 posto na godišnjoj razini, a njen realni pad je usporio (-0,9 posto).

“Realna poboljšanja su odraz znatnog rasta minimalne plaće (+12,2 posto), uobičajene indeksacije početkom godine, usporavanja inflacije uz i dalje napeto tržište rada koje vrši pritisak na rast plaća u realnom sektoru”, komentira Stojić.

Njegov je optimističan zaključak oko tržišta rada kako ovogodišnji podaci signaliziraju da će potražnja za radnicima ostati visoka, a pritisak na rast plaća u kombinaciji sa slabljenjem inflacije će dovesti do oporavka realnih plaća i rasta kupovne moći.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay