LONDON , 29. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Multinacionalni turoperator sa sjedištem u Njemačkoj TUI potvrdio je u srijedu zacrtane godišnje ciljeve zahvaljujući dobrim rezultatima u zimskoj sezoni i rezervacijama za predstojeće ljeto.

Iz vodećeg turističkog koncerna u svijetu izvijestili su da su prodali 97 posto programa za zimsku sezonu 2016/2017., čime su ponovili rezultat iz prethodne godine.

Prihodi su porasli devet posto, a broj putnika pet posto, što u TUI-ju objašnjavaju pojačanom potražnjom za putovanjima na udaljene destinacije i britanskim krstarenjima, te većom potražnjom za Kanarske otoke, Španjolsku i Cape Verde.

Protuteža je pak bila znatno slabija potražnja za putovanjima u Tursku i Egipat, nakon terorističkih napada u proteklim godinama.

Iz TUI-ja napominju i da zbog kasnog ovogodišnjeg Uskrsa očekuju 30 do 35 milijuna eura manju dobit u drugom tromjesečju u poslovanju Hoteli i resorti, dodajući ipak da će taj nepovoljni rezultat biti neutraliziran u trećem tromjesečju.

U prognozama za ljetnu sezonu navode tako da je već prodana gotovo polovina programa, također u skladu s rezultatima iz prošle godine, i to zahvaljujući pojačanoj potražnji za odmorom u Grčkoj, zapadnom dijelu Mediterana i na Karibima.

Ako se ne računa Turska, ukupne su rezervacije porasle sedam posto, pri čemu su rezervacije u Njemačkoj uvećane osam a u Skandinaviji devet posto.

“Iako je na određenim tržištima i destinacijama vidljiv utjecaj makroekonomskih i geopolitičkih izazova, naš uravnotežen portfelj tržišta i odredišta, fokus na rast vlastitih brendova hotela i kružnih putovanja, te naša jaka bilanca osiguravaju nam snažan položaj”, ističe u priopćenju izvršni direktor Friedrich Joussen.

“Stoga potvrđujemo zacrtanih najmanje 10 posto rasta temeljne operativne dobiti grupe prije kamata i poreza od najmanje 10 posto u sezoni 2016/2017.”, dodao je Joussen.

(Hina)